افزایش قیمت نفت در پی تحولات ژئوپلیتیکی و پیشبینیهای اقتصادی
قیمت جهانی نفت در معاملات روز جمعه با رشد اندکی همراه شد، هرچند در مجموع هفته با کاهش روبهرو بوده است.
در آخرین قیمتگذاریها، هر بشکه نفت برنت با ۲۹ سنت افزایش به ۷۳ دلار و ۱۰ سنت رسید و نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا نیز با ۲۳ سنت افزایش به ۶۹ دلار و ۴۹ سنت در هر بشکه بسته شد. در میانه روز، هر دو شاخص نفتی افزایش بیش از ۲ دلار را تجربه کردند اما در پایان هفته نفت برنت حدود ۴ درصد و نفت وست تگزاس اینترمدیت حدود ۳ درصد کاهش یافت.
در این میان، اخبار مرتبط با تنشهای ژئوپلیتیکی در خاورمیانه به افزایش اندک قیمت نفت کمک کرد. یک مقام سیاسی ارشد خبر داد که یک مقام آمریکایی از لبنان خواسته برای احیای مذاکرات و کاهش تنشها میان حزبالله و رژیم صهیونیستی، آتشبس یکجانبه اعلام کند، اما این ادعا از سوی هر دو طرف تکذیب شد.
همچنین پیشبینی میشود که اوپک، برنامه افزایش تولید را به دلیل نگرانی از ضعف تقاضا و افزایش عرضه مجدداً به تعویق بیاندازد. تصمیمگیری در این باره ممکن است در روزهای آینده انجام شود. با وجود اینکه اوپک پلاس تولید خود را محدود نگه داشته، اکسون موبیل، شرکت بزرگ نفتی آمریکا، اعلام کرد تولیدش به بالاترین سطح تاریخی رسیده و شرکت شورون نیز از رکورد جدیدی در تولید داخلی خود در آمریکا خبر داد.
طبق گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا، تولید نفت در این کشور به ۱۳.۵ میلیون بشکه در روز رسیده و در ماه اوت نیز به رکورد ۱۳.۴ میلیون بشکه دست یافته است. این آژانس پیشبینی کرده که تولید سالانه در سال ۲۰۲۴ به حدود ۱۳.۲ میلیون بشکه در روز برسد.
در حوزه اقتصادی، رشد اشتغال در آمریکا طی ماه اکتبر تقریباً متوقف شده است که به دلیل اعتصابات در صنعت هوافضا و شرایط جوی به تصویری مبهم از وضعیت بازار کار پیش از انتخابات ریاستجمهوری منجر شده است.
اقتصاددانان انتظار دارند که فدرال رزرو آمریکا طی جلسهای در هفته جاری نرخ بهره را ۲۵ واحد کاهش دهد. این اقدام پس از افزایش نرخهای بهره در سالهای گذشته برای کنترل تورم انجام میشود و کاهش نرخ بهره میتواند با کاهش هزینههای وامدهی، رشد اقتصادی و تقاضا برای نفت را افزایش دهد.