بررسی پیشنهادات ترامپ برای مذاکره و نقش آمریکا در پایان جنگ اوکراین
گزارشهای اخیر نشان میدهند که رئیسجمهور روسیه، ولادیمیر پوتین، تحت فشار برای مذاکره با آمریکا قرار ندارد و این مقامات آمریکایی هستند که در صورت تمایل به پایان دادن به درگیریها، باید گام نخست را بردارند.
براساس گزارشها، «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور منتخب آمریکا، در کمپینهای انتخاباتی خود قول داده بود که میتواند جنگ اوکراین را در ۲۴ ساعت به پایان برساند؛ وعدهای که اکنون نگاهها را به سوی او جلب کرده است. این وعده مورد توجه بسیاری قرار گرفته و تحلیلگران در انتظار هستند تا ببینند ترامپ چگونه میخواهد این هدف را محقق کند.
منابع آگاه در واشنگتن به رسانهها اعلام کردهاند که در شرایط فعلی، میدان نبرد به نفع روسیه پیش میرود و این امر فشار چندانی بر پوتین برای پایان دادن به درگیریها وارد نمیکند. به گفته این منابع، هرچند ارتش اوکراین به دنبال تثبیت مواضع خود است و از حمایتهای تسلیحاتی غرب بهرهمند شده، اما نیروهای روسی همچنان در مناطق شرقی پیشروی دارند.
گزارشهای دیگری نیز حاکی از آن است که روسیه ممکن است به مذاکراتی علاقهمند باشد، اما تا زمانی که آمریکا موضع روشنی درباره نوع امتیازاتی که میخواهد بدهد نداشته باشد، واکنش مشخصی از طرف مسکو دریافت نخواهد شد.
روزنامههای آمریکایی در ادامه گزارش خود، به نقل از منابع نزدیک به ترامپ، از طرحی برای جلوگیری از پیوستن اوکراین به ناتو تا ۲۰ سال آینده سخن به میان آوردهاند. در ازای این تعهد، آمریکا به ارسال سلاح به اوکراین برای بازداشتن روسیه از حملات آتی ادامه خواهد داد.
طرح پیشنهادی همچنین به ایجاد منطقهای غیرنظامی به طول ۸۰۰ مایل اشاره دارد که انتظار میرود هر دو طرف درگیری آن را بپذیرند؛ با این حال هنوز مشخص نیست که این منطقه توسط چه کسی کنترل خواهد شد و براساس گفتههای یکی از مشاوران، نیروی حافظ صلحی از سوی آمریکا یا سازمان ملل در این منطقه مستقر نخواهد شد.
به گفته برخی از تحلیلگران نزدیک به ترامپ، این پیشنهادات به منظور فراهمکردن زمینهای برای توافقی است که شامل ایجاد منطقهای امن و مستحکم برای جلوگیری از حملات بعدی روسیه باشد، اگرچه جزئیات اجرایی آن همچنان مورد بحث و بررسی قرار دارد.