ترکیه درخواست عضویت در گروه بریکس را به صورت رسمی ارائه کرده است
ترکیه به دنبال تقویت موقعیت خود در صحنه جهانی و گسترش روابط با کشورهایی فراتر از متحدان سنتی غربی خود، تصمیم به پیوستن به گروه کشورهای نوظهور بریکس گرفته است. دولت رجب طیب اردوغان معتقد است که مرکز ثقل ژئوپلیتیکی در حال فاصله گرفتن از اقتصادهای توسعهیافته و حرکت به سمت کشورهای نوظهور است.
این حرکت جدید دیپلماتیک ترکیه نشاندهنده تمایل این کشور برای ایجاد روابط متوازن در یک جهان چند قطبی است، در حالی که همچنان به تعهدات خود به عنوان یکی از اعضای کلیدی ناتو پایبند میماند.
بر اساس اطلاعات موجود، ترکیه چند ماه پیش در پی ناامیدی از عدم پیشرفت در تلاشهای چندین دهه خود برای پیوستن به اتحادیه اروپا، درخواست خود را برای عضویت در بریکس ارائه کرده است. همچنین، این اقدام ترکیه تا حدی به دلیل شکافهایی است که پس از حفظ روابط نزدیک با روسیه پس از جنگ اوکراین، بین ترکیه و سایر اعضای ناتو به وجود آمده است.
در ادامه، حزب حاکم عدالت و توسعه مدتهاست که کشورهای غربی را متهم به تضعیف تلاشهای ترکیه برای دستیابی به یک صنعت دفاعی مستقل و اقتصاد قوی کرده است. اردوغان بارها خواستار بازنگری در ساختار شورای امنیت سازمان ملل متحد برای گسترش اعضای دائمی آن شده و تمایل خود را برای پیوستن به سازمان همکاری شانگهای نیز اعلام کرده است.
اردوغان پیشتر اعلام کرده بود که ترکیه مجبور نیست بین اتحادیه اروپا و سازمان همکاری شانگهای یکی را انتخاب کند. بلکه باید روابط خود را با هر دو سازمان بر اساس اصل برد-برد توسعه دهد.