توقف تجاری ترکیه با اسرائیل: تاثیرات و واکنشها

در پی تحولات اخیر در منطقه، ترکیه به عنوان یکی از کشورهایی که موضع قاطعی نسبت به بحران فلسطین دارد، اقدام به حفظ ممنوعیت تجاری خود با اسرائیل کرده است. به گفته وزیر بازرگانی ترکیه، این کشور به درخواست مقامات فلسطینی تنها به شرکتهای مرتبط با تشکیلات خودگردان فلسطین اجازه واردات میدهد.
ممنوعیت تجاری: تاریخچه و دلایل
ترکیه از تاریخ دوم ماه مه (۱۳ اردیبهشت) تجارت خود با اسرائیل را به طور کامل به حالت تعلیق درآورده است. این اقدام به دلیل عدم موافقت رژیم صهیونیستی با آتشبس در غزه و ممانعت از ارسال کمکهای بشردوستانه به این منطقه انجام شده است. وزیر بازرگانی ترکیه، اومر بولات، در یک نشست صنعتی بینالمللی در استانبول اعلام کرد که در ابتدا، مقامات گمرک ترکیه امور تجارت مرتبط با اسرائیل را کند کردند که منجر به کاهش ۳۰ تا ۴۰ درصدی حجم تجارت در هر ماه شد.
موضع محکمتر ترکیه
در تاریخ ۹ آوریل، ترکیه با اتخاذ موضعی محکمتر، صادرات هزار و ۱۹ قلم محصول در ۵۴ دسته به اسرائیل را متوقف کرد. از دوم ماه مه، تمامی فعالیتهای تجاری با رژیم صهیونیستی در گمرک ترکیه به طور کامل متوقف شد و هیچ فرآیند ثبتی برای این رژیم انجام نمیشود.
تعلیق تجارت و ارزش اقتصادی آن
وزارت بازرگانی ترکیه در آوریل، محدودیتهایی بر روی ۵۴ گروه از محصولات به رژیم صهیونیستی اعمال کرده بود. آن زمان ترکیه اعلام کرد که تا زمانی که آتشبس دائمی و کمکهای بشردوستانه در غزه برقرار نشود، تجارت با اسرائیل به ارزش هفت میلیارد دلار در سال از سر گرفته نخواهد شد.
استثنا برای واردات فلسطینی
با وجود تعلیق تجارت با اسرائیل، ترکیه برای واردات از شرکتهای فلسطینی استثنا قائل شده است. به گفته بولات، بنا به درخواست مداوم دولت فلسطین، اجازه واردات از شرکتهای فلسطینی با تایید وزارت فلسطینی داده میشود.
تعهد ترکیه به حمایت از فلسطین
وزیر خارجه ترکیه نیز بر تعهد این کشور به حمایت از فلسطین تاکید کرده و خواستار پایان دادن به اقدامات رژیم صهیونیستی در منطقه شده است. وی ضمن اشاره به تلاشهای بشردوستانه ترکیه در بحران غزه، بر اهمیت توقف تجارت با اسرائیل در ماه مه تأکید کرد.
دشواریهای فلسطینیها در دسترسی به کالاها
وزیر خارجه ترکیه همچنین یادآور شد که جمعیت فلسطینی در غزه و کرانه باختری اشغالی به بنادر دسترسی ندارند و بیشتر کالاهای ارسالی به این مناطق از طریق دو بندر بزرگ تحت کنترل رژیم صهیونیستی انجام میشود.
قرارداد تجارت آزاد با فلسطین
در سال ۲۰۰۵، ترکیه یک قرارداد تجارت آزاد با تشکیلات خودگردان فلسطین امضا کرد که به گسترش روابط اقتصادی بین دو طرف کمک کرده است.
ادعای عدم تجارت با اسرائیل
بولات بهصراحت ادعاهای مربوط به تجارت با رژیم صهیونیستی را رد کرد و تاکید کرد که هیچ فعالیت گمرکی برای این تجارت انجام نمیشود و ترکیه تنها کشوری است که چنین اقداماتی را در این زمینه اتخاذ کرده است.
تجاوزات اسرائیل و بحران انسانی
رژیم صهیونیستی به رغم قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل، به حملات خود به غزه ادامه میدهد. به گفته مقامات پزشکی فلسطینی، تعداد کشتهشدگان در این حملات به بیش از ۴۲ هزار و ۴۰۰ نفر رسیده است، که عمدتاً شامل زنان و کودکان هستند. این حملات منجر به آوارگی تقریباً کل جمعیت غزه و ایجاد بحران شدید انسانی شده است.