جهش نرخ بهره بین بانکی به ۲۳.۵۶ درصد/ وامدهی بانک مرکزی به بانکها شدیدتر شد
نرخ بهره بین بانکی پس از نوسانات ناچیز در هفتههای اخیر، در هفتهای که گذشت 0.06 واحد درصد رشد کرد و به بالاترین میزان ثبت شده از نیمه فروردینماه رسید.
در ادامه روند انتشار آمار نرخهای بهره بازار پول، بانک مرکزی بهتازگی دادههای نرخ بهره بازار بین بانکی و نرخ توافق بازخرید در هفته منتهی به 26 اردیبهشت 1403 را منتشر کرده است؛ دادههایی که بررسی آنها نشاندهنده آن است که نرخ بهره بازار بین بانکی پس از نوسانات ناچیز در هفتههای اخیر، در هفته مورد بررسی شاهد رشدی قابل توجه بوده است. نکته دیگر آنکه این رشد در حالی رقم خورده است که رقم تزریق پول بانک مرکزی هم در بازار باز و هم در بازار بین بانکی در این هفته صعودی بوده است.
از سوی دیگر اما بررسیها نشان میدهند حداقل نرخ توافق بازخرید که نرخ مبادله بانکها و بانک مرکزی در بازار باز است و بیشتر با نام نرخ ریپو شناخته میشود، همچنان به ثبات خود ادامه داده و حالا بیش از یک سال است که تغییر نکرده است.
نرخ بهره بین بانکی 0.06 واحد درصد بالا رفت
نرخ بهره بین بانکی که از ابتدای سال جاری شاهد روندی نوسانی بوده است، از آغاز اردیبهشتماه روی دور نزولی افتاد و دو هفته گذشته را با ثبت رقم 23.5 درصدی به پایان رساند. در هفته منتهی به 26 اردیبهشتماه اما این نرخ صعود قابل توجه 0.06 واحد درصدی را تجربه کرد و به 23.56 درصد رسید؛ رقمی که بالاترین میزان ثبت شده از نیمه فروردینماه محسوب میشود.
تشدید وامدهی بانک مرکزی به بانکها
بررسیها حاکی از آن هستند که رشد این هفته نرخ بهره بین بانکی در حالی بوده که بانک مرکزی نیز بیشتر از 14 هزار و 160 میلیارد تومان در بازار بین بانکی تزریق کرد و هشت بانک و موسسه اعتباری، بخشی از نیاز خود به وجوه نقد را به این شکل برآورده کردند. این رقم نه تنها حدود 10 هزار میلیارد تومان بیشتر از وامدهی بانک مرکزی در هفته قبل از آن بود، بلکه بیشترین میزان در پنج هفته اخیر نیز به شمار میرود.
در طرف مقابل اما رقم وامهای تسویه شده بانک مرکزی در بازار بین بانکی این هفته معادل حدود هفت هزار و 800 میلیارد تومان بود تا خالص خروج منابع بانک مرکزی به منظور وامدهی در بازار بین بانکی این هفته، معادل حدود 6 هزار و 400 میلیارد تومان باشد.
افزون بر آن، رقم وامدهی بانک مرکزی در بازار باز این هفته نیز صعودی شد و بانکها از طریق این سازوکار 206 هزار میلیارد تومان وام گرفتند که بالاترین میزان ثبت شده در تاریخ این عملیات به شمار میرود.
بازار بین بانکی چگونه کار میکند؟
بازار بین بانکی سازوکاری اقتصادی است که برای بانکهایی که در مراودات روزمره خود دچار کسری وجوه نقد شدهاند، این فرصت را به وجود میآورد تا با وام گرفتن از دیگر بانکها، کسری خود را برطرف کنند. بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی در این بازار، مبلغ مورد نیاز خود را از بانکهای دیگر قرض میگیرند و این قرض را با نرخ بهرهای مشخص که همان نرخ بهره بین بانکی است، به بانک قرضدهنده پس میدهند. از آنجا که به طور معمول، فرصت تسویه این وامها یکشبه است، به بازار بین بانکی بازار شبانه نیز گفته میشود.