ناگفتههای رئیس سابق بورس و امیدواری برای بازگشت اعتماد به بازار سرمایه
رئیس پیشین سازمان بورس در مراسم تودیع خود از چالشهای دوران مدیریتش از جمله افزایش نرخهای گاز، برق و بهره طی سه سال گذشته سخن گفت که باعث شده است سرمایهگذاریها بهصرفه نباشد. وی همچنین به عدم هماهنگی میان نهادهای دولتی اشاره کرد که تأثیراتش در عرض چند ثانیه چندین برابر در بورس مشاهده شده است. از طرفی به وعدههایی برای حل مشکلات بورس در ابتدای دوره مدیریتش در سال ۱۴۰۰ اشاره کرد که تحقق نیافت.
مجید عشقی در این مراسم از وزیر اقتصاد برای انتخاب دکتر صیدی بهعنوان رئیس جدید سازمان بورس قدردانی کرد و گزارشی از عملکرد سه ساله خود ارائه داد. او اظهار داشت: رویدادهایی که در این مدت به وقوع پیوست و کاهش حاشیه سود شرکتها به نصف، اثرات قابلتوجهی بر بازار سرمایه داشته است.
به گفته عشقی، طی این سه سال معاملات صندوقهای سرمایهگذاری با هدف توسعه سرمایهگذاری غیرمستقیم از ۲۵ درصد به بیش از ۶۰ درصد افزایش یافت. همچنین بیش از ۳۰۰ مجوز جدید نهاد مالی بهمنظور افزایش رقابت و شکستن انحصار صادر شد و تعداد نهادهای مالی فعال در بازار سرمایه از ۷۰۰ به بیش از هزار نهاد رسید.
او افزود: در این سه سال توزیع سود نقدی میان سهامداران سازماندهی شد و دستورالعمل حاکمیت شرکتی مورد بازنگری قرار گرفت، اما برای اجرای کامل این مقررات هنوز نیاز به زمان داریم.
عشقی با اشاره به پیچیدگی سهام عدالت بیان کرد: ساختار این سهام همچنان مشکلساز است، اما تلاشهایی برای برگزاری مجامع استانی و آزادسازی سهام عدالت صورت گرفت.
رئیس پیشین سازمان بورس ادامه داد: طی این سه سال نرخ گاز ۱۱ درصد و نرخ برق بیش از ۲۰ درصد افزایش یافت و نرخ بهره به بالای ۳۰ درصد رسید که شرایط فعلی برای سرمایهگذاری را غیرقابل توجیه کرده است. عدم هماهنگی میان دستگاههای دولتی نیز منجر به تاثیرات منفی در بازار سرمایه شد.
به گفته وی، اختلاف نرخ ارز در سامانه نیما و بازار آزاد نیز موجب شد شرکتهای بورسی بهطور عملی به واردکنندگان یارانه پرداخت کنند. تحولات سیاسی سه سال اخیر هم موجب افزایش ریسکهای سیستماتیک در بورس شد.
عشقی همچنین به رفتارهای هیجانی مردم در سال ۹۹ که ناشی از عدم آگاهی بود، اشاره کرد و افزود: در ابتدای شروع کار ما در سال ۱۴۰۰، وعدههایی مبنی بر حل مشکلات بورس ظرف چند روز و یا یک ماه داده شد، اما این وعدهها عملی نشدند.