نقش شورای حل اختلاف تهران در آزادی زندانیان و ترویج صلح

شورای حل اختلاف استان تهران با فعالیت بیش از ۳۷۰ شعبه، از جمله ۲۰ شعبه اختصاصی برای زندانیان، نقش قابلتوجهی در تسهیل صلح و سازش دارد.
سرپرست شورای حل اختلاف استان تهران اعلام کرد که این شورا، به عنوان نهادی شبهقضایی با رویکرد قرآنی، در اجرای برنامههای صلح و سازش گامهای مهمی برداشته است. وی افزود: “۲۰ شعبه از شورای حل اختلاف به امور زندانیان اختصاص یافته که ۱۵ شعبه در زندانها مستقر بوده و ۵ شعبه در شهر تهران فعالیت میکنند. تمامی روسای این شعب از روحانیون هستند و علاوه بر رسیدگی به پروندهها، اقدامات فرهنگی ویژهای نیز در زندانها انجام میدهند. از جمله این اقدامات، حمایت از خانوادههای نیازمند زندانیان است.”
این شعب پرونده زندانیانی که به دلایل غیرعمد یا مشکلات مالی در زندان هستند را بررسی کرده و در سه مرحله برای آزادی آنها اقدام میکنند:
- گفتگو با زندانی برای شناسایی توانایی مالی او در بازپرداخت بدهیها.
- مذاکره با شاکیان برای جلب رضایت.
- جلب مشارکت خیرین.
در سال ۱۴۰۳، با تلاش این شورا، ۲۱۴۰ زندانی از زندان آزاد شدند که ۲۶ نفر از آنها محکوم به قصاص بودند.
همچنین، شورای حل اختلاف با تاسیس کانون داوران حرفهای و توسعه نهادهایی مانند ستاد صبر و میانجیگری، در مسیر تقویت نهادهای شبهقضایی برای رفع اختلافات گامهای مهمی برداشته است. آرای صادره از این کانون مانند احکام دادگاه، لازمالاجرا بوده و بدون معذورات قضایی به حل اختلافات کمک میکند.