فرهنگی

نقش کانون دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در تحقق سند تحول قضایی

مدیرعامل کانون دفاتر خدمات الکترونیک قضایی اظهار داشت: قوه قضاییه هوشمند در تراز انقلاب اسلامی، نقش کلیدی در تحقق اهداف فناورانه دستگاه قضایی در ایران اسلامی دارد.

به گزارش جاد تایمز، محمدرضا سلطانی، مدیرعامل کانون دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، در یادداشتی تحت عنوان “نقش کانون دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در تحقق سند تحول و تعالی قوه قضاییه”، نوشت: شاید در آغاز تأسیس دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در سال ۱۳۹۲، کمتر کسی پیش‌بینی می‌کرد که این دفاتر بتوانند به این میزان در پیشبرد اهداف والای قوه قضاییه نقش‌آفرینی کنند. اما با پیشرفت فناوری اطلاعات در دنیا و در کشورمان، امروزه روشن است که با توجه به سامانه‌محور بودن سند تحول و تعالی دستگاه قضایی و تعریف بیش از یکصد سامانه در مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه، نقش مهم و مؤثر دفاتر خدمات الکترونیک قضایی بیش از گذشته مشخص شده است.

بر اساس محتوای سند تحول و تعالی قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران، مرکز آمار و فناوری اطلاعات دستگاه قضایی با شعار «قوه قضاییه هوشمند در تراز انقلاب اسلامی» محور تحقق اهداف فناورانه دستگاه عدلیه در ایران اسلامی است. کانون دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نیز که به عنوان پیشانی قوه قضاییه و پل ارتباطی فناورانه میان دستگاه قضایی و مردم فعالیت می‌کند و با شعار «دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، از مردم برای مردم» از سال ۱۳۹۲ تأسیس شده است، به عنوان یکی از ارکان مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه در ارتباط با معاونت خدمات الکترونیک قضایی این مرکز عمل می‌کند.

با یک بررسی دقیق در محتوای نسخه جدید سند تحول و تعالی قوه قضاییه درمی‌یابیم که ۱۱۷ بار واژه «فناوری»، ۹۴ مرتبه عنوان «مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه» و ۴۰ مرتبه لغت «الکترونیک» در این سند تکرار شده است. این تکرارها در سندی با ۱۰۲ صفحه نشان از اهمیت ویژه فناوری و خدمات الکترونیک قضایی در تحقق اهداف سند تحول و تعالی دارد و نقشی غیرقابل انکار برای ارکان و اجزا مرکز آمار و فناوری اطلاعات دستگاه قضایی در این راستا مشخص می‌کند.

همچنین، در نخستین باری که در سند تحول و تعالی به نقش تأثیرگذار مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه و خدمات الکترونیک قضایی اشاره شده، در صفحه ۱۵ فصل «برنامه تحول» زیر مأموریت اول و در دومین راهبرد با عنوان «بهره‌گیری از ظرفیت متخصصان در صدور آرا و تصمیمات متقن» به میان مدت آمده است. در این بخش بر استفاده از «فناوری‌های نوین و هوش مصنوعی» در فرآیند ارائه خدمات تشخیصی و درمانی تأکید شده است.

در راهبرد سوم همین فصل، به استفاده از «فناوری‌های هوشمند در فرآیند صدور آرا و تصمیمات قضایی» اشاره شده است که این نشان می‌دهد از ابتدای فصل تحول سند، نقش فناوری اطلاعات و خدمات الکترونیک قضایی در صدور آرا که خلاصه همه فعالیت‌های دستگاه قضایی است، به‌طور واضح و غیرقابل انکاری تأکید شده است.

در راهکار راهبرد فوق، توسعه «دستیار هوشمند قضایی» در «سامانه مدیریت پرونده» برای دسترسی سریع و یکپارچه قضات به اطلاعات مورد نیاز مانند قوانین، آرای وحدت رویه و پیشنهاد هوشمند رأی و تصمیم مقتضی در موضوعات پرتکرار مانند قرارهای اعدادی و تأمین کیفری، نیابت‌های قضایی و استعلام‌ها مورد اشاره قرار گرفته است.

بنابراین، با در نظر گرفتن فراوانی واژگان مذکور در نسخه جدید سند تحول و تعالی قوه قضاییه و اذعان به این که خدمات الکترونیک قضایی رکن مهمی است که به ارکان و اجزای دستگاه قضایی امکان می‌دهد تا با بهره‌گیری حداکثری از این خدمات، باعث کاهش اطاله دادرسی و تسریع در صدور احکام متقن شوند، نقش بی‌بدیل فناوری اطلاعات بیشتر آشکار می‌شود.

به‌طور خاص و در فصل سوم سند تحول و تعالی قوه قضاییه با عنوان «نظام مدیریتی اجرای برنامه تحول و تعالی» در صفحه ۹۳، در مبحث هشتم تحت عنوان «ارتباط با مردم»، به‌طور مستقیم به نقش دفاتر خدمات الکترونیک قضایی اشاره شده است.

در این مبحث، «فراهم‌سازی امکان استعلام و اطلاع از آخرین وضعیت پرونده‌های قضایی برای عموم مردم از طریق مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به‌منظور کاهش مراجعات حضوری به مراجع قضایی» به عنوان یکی از مهم‌ترین اهداف سند تحول و تعالی دستگاه قضایی ذکر شده است.

همچنین، «استقرار شعبه سیار دفتر خدمات الکترونیک قضایی در همکاری و تعامل با تمامی زندان‌ها و اجرای ماده ۱۱۳ آیین‌نامه اجرایی سازمان زندان‌ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور» نیز از دیگر نقش‌های مهم و مؤثر دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در سند تحول و تعالی قوه قضاییه است که در روزهای آینده به آن‌ها بیشتر خواهم پرداخت.

شایان ذکر است، خانواده بزرگ کانون دفاتر خدمات الکترونیک قضایی با شعار «دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، از مردم برای مردم» و با همکاری مرکز آمار و فناوری اطلاعات دستگاه قضایی، در قالب بیش از ۱۲۰۰ دفتر با نیروهای متعهد و متخصص در سراسر کشور، همواره در خدمت‌رسانی به عموم مردم شریف ایران اسلامی برای تحقق «قوه قضاییه هوشمند در تراز انقلاب اسلامی» فعالیت می‌کند.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا