کاهش قیمت نفت پس از ثبت رکورد چند هفتهای
قیمت نفت در معاملات روز دوشنبه بازار آسیا به دلیل سودگیری معاملهگران و انتظار برای تصمیمات سیاست پولی بانک مرکزی آمریکا کاهش یافت و از بالاترین رکورد خود در چند هفته اخیر عقبنشینی کرد.
بهای نفت برنت با کاهش ۲۱ سنتی معادل ۰.۳ درصد، به ۷۴ دلار و ۲۸ سنت در هر بشکه رسید. این در حالی است که معاملات روز جمعه، بالاترین رکورد از ۲۲ نوامبر را ثبت کرده بود. همچنین، قیمت نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با افت ۳۰ سنتی معادل ۰.۴ درصد، به ۷۰ دلار و ۹۹ سنت در هر بشکه رسید. شاخص نفت آمریکا نیز در معاملات روز جمعه به بیشترین سطح خود از هفتم نوامبر دست یافته بود.
تحریمهای آمریکا علیه کشورهای صادرکنندهای مانند روسیه موجب نگرانی در خصوص کاهش عرضه شد و به همین دلیل، افت قیمت نفت در معاملات محدود بود.
تحلیل بازار نفت
یکی از تحلیلگران بازار اعلام کرد که پس از افزایش بیش از ۶ درصدی قیمت نفت در هفته گذشته، انتظار میرفت که بازار شاهد سودگیری جزئی باشد. به گفته وی، تحریمهای جدید اتحادیه اروپا بر نفت روسیه و پیشبینیهای مربوط به تشدید محدودیتها توسط آمریکا بر اعضای اوپک پلاس، از جمله عوامل تقویت قیمت نفت در هفته گذشته بودند.
همچنین، وزیر خزانهداری آمریکا اظهار داشت که این کشور ممکن است اقدامات بیشتری علیه نفتکشهای مرتبط با «ناوگان سایه» انجام دهد و حتی تحریم بانکهای چینی را رد نمیکند. هدف از این اقدامات، کاهش درآمدهای نفتی روسیه و محدودسازی دسترسی به منابع مالی خارجی است.
عوامل موثر بر قیمت نفت
کاهش نرخ بهره توسط بانکهای مرکزی کانادا، اروپا و سوئیس در هفته گذشته و احتمال کاهش نرخ بهره فدرال رزرو آمریکا در نشست این هفته نیز بر تقویت قیمت نفت تأثیر گذاشته است. انتظار میرود بانک مرکزی آمریکا در نشست خود نرخ بهره را یک چهارم درصد کاهش دهد و همچنین دیدگاه مقامات این بانک درباره نرخ بهره در سالهای ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ مشخص شود.
کاهش نرخ بهره میتواند به رشد اقتصادی و افزایش تقاضا برای نفت منجر شود. با این حال، پیشبینیهای آژانس بینالمللی انرژی در خصوص عرضه کافی نفت در سال ۲۰۲۵ و کاهش احتمالی تقاضا در چین همچنان از جمله عوامل تأثیرگذار بر بازارهای جهانی نفت به شمار میروند.